Characteristics of arboretums in Ivano-Frankivsk Region - Sishchuk, M. M.; Katsulyak, Yu. D.; Stambulska, U. Ya. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2025)
Дендронасадження – створюються з метою збереження, вивчення і збагачення видового складу дерев і чагарників та їх композицій. Одним із важливих завдань дендронасаджень є інтродукція та акліматизація деревно-чагарникових деревних видів і їх селекція, розповсюдження насіння, сіянців та саджанців, цінних деревних порід та форм. Особлива увага приділяється збереженню рідкісних та зникаючих видів (в Карпатах зникає тис ягідний, сосна кедрова, сосна звичайна реліктова). При випробовуванні інтродуцентів в Карпатському регіоні нами виявлені найбільш продуктивні із них, які рекомендовані для різних цілей – промислового і плантаційного лісовирощування, захисного лісорозведення, одержання технічної, плодово-ягідної сировини, горіхів та озеленення, окремо були виявлені іншорайоновані види, які запропоновані для лісовирощування в різноманітних лісорослинних умовах Карпатського регіону.