Micromycetes of the spruce primeval forests of the "Prykordonne" Nature Protection and Research Department of the "Verkhovynskyi" National Nature Park - Oliferchuk, V. P.; Kendzora, N. Z.; Debryniuk, V. Yu. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2025)
Роль ґрунтових грибів в екосистемі ялинових пралісів викликає великий інтерес. Вони відповідають за більшість біологічних трансформацій та сприяють розвитку стабільних і лабільних пулів різноманітних поживних речовин, що сприяє формуванню та збереженню пралісів (2). Первісні ліси є ідеальними екосистемами для вивчення взаємодії мікроорганізмів, а зокрема мікоризних спільнот з їхнім абіотичним середовищем (6). Мікробні спільноти тісно пов'язані з послугами підтримання екосистем: відповідають за забезпечення життя на Землі, забезпечення взаємодії геологічного і біологічного кругообігу речовин, регулювання складу атмосфери та гідросфери, утворення гумусу. (7).Ми зосередили свою увагу на вивченні та оцінці біорізноманіття автентичних мікобіоценозів ґрунту та представляємо результати початкових досліджень. Як модельну екосистему досліджувалиялиновіпраліси. Вони знаходились на території природоохоронних науково-дослідних відділень (ПНДВ) – Чивчинського та Прикордонного на території НПП "Верховинський".