The influence of the edaphotope on the forest ecosystems plant cover formation of the Dnieper Upland - Kliuchka, S. I.; Chemerys, I. A.; Henyk, Ya. V.; Zayachuk, V. Ya.; Horbenko, N. Ye. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2025)
Під наметом чистих соснових деревостанів сформувались дерново-підзолисті ґрунти, з профілем ґрунту: Нл+Не+Е+І+ІР+Р. Внесення органічних добрив при створенні соснових лісових культур та формування мішаних лісових екосистем шляхом введення в склад соснового лісового угруповання листяних видів деревних рослин сприятиме покращенню фізико-механічних властивостей і родючості ґрунтового покриву та підвищення продуктивності лісових насаджень у соснових екосистемах лісового фонду Черкащини.