Теоретичні засади моделювання поширення сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) на території України в умовах кліматичних змін - Kutskyi, V. O.; Lakyda, I. P. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Із зміною кліматичних умов змінюється і рослинний покрив нашої планети. Лісові екосистеми чутливі до змін клімату, які з часом, внаслідок тривалого впливу кліматичних факторів, відображають даний вплив шляхом помітного зростання активності шкідливих комах, прискоренням природного відпаду та всиханням дерев, появою інвазійних та нетипових видів в лісових екосистемах. В даній публікації зосереджуємо увагу на теоретичних засадах моделювання поширення сосни звичайної в умовах кліматичних змін, як одного з головних лісотвірних деревних видів України, частка за площею якого найбільша серед інших деревних видів на території України. Розглянуті дослідження вітчизняних та іноземних науковців.