Модель колажів інформаційної технології - Kordyuk, R. I.; Ovsyak, V. K. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
У роботі представлено аналіз існуючих моделей колажів у таких інформаційних системах, як Canva, Pixlr Editor, та Online Photoshop, а також розроблено нову Деревовидну модель колажів. Запропонована модель має 4 рівні вкладеності та забезпечує ефективні зв'язки між елементами колажу, що спрощує процеси трансформації та взаємодії між цими елементами. Досліджено та порівняно кількість операцій для трансформацій зображень у різних моделях. Використання деревовидної моделі дозволяє скоротити кількість операцій приблизно у 5 разів в порівнянні з традиційними моделями.Модель реалізована за допомогою бібліотеки Fabric JS та фреймворку Angular з використанням TypeScript, що дозволило забезпечити інтеграцію технології в сучасні онлайн-платформи.