Роль природоорієнтованих рішень із залученням громадськості в подоланні перешкод для сталого розвитку лісового сектора - Solovii, I. P.; Zhmurko, N. I. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Дослідження розглядає роль природоорієнтованих рішень (ПОР) у сталому розвитку лісового сектора, зокрема в контексті збереження екосистемної рівноваги та адаптації до змін клімату. ПОР використовують природні процеси для відновлення стійкості екосистем, включаючи агролісомеліорацію, відновлення водних екосистем і лісових ландшафтів. Успішне впровадження ПОР значною мірою залежить від залучення місцевих громад, що дозволяє інтегрувати екологічні, соціальні та економічні аспекти розвитку. Досліджено приклади ефективної участі громад у таких ініціативах у Коста-Риці, В'єтнамі та Мадагаскарі. Результати показують, що правові, фінансові та інформаційні бар'єри залишаються основними викликами для масштабного впровадження ПОР. Рекомендовано реформувати законодавство, розвивати освітні програми та підтримувати громади через фінансування та підвищення потенціалу для забезпечення довгострокової стійкості лісових екосистем. Дослідження також наголошує на важливості використання соціальних інновацій, таких як спільне управління лісами та цифрові платформи для моніторингу стану лісових екосистем. Такі підходи сприяють залученню громад і підвищенню їх відповідальності за збереження лісових ресурсів. Для ефективного впровадження ПОР необхідно забезпечити належну фінансову підтримку, зокрема через міжнародні програми та донорську допомогу.