Самосійні ліси сосни звичайної на сільськогосподарських землях Малого Полісся - Tarnopilskyi, P. B.; Tarnopilska, O. M. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Охарактеризовано закономірності росту самосійних молодняків сосни звичайної на залишених сільськогосподарських землях. Виявлено, що для них притаманне контагіозне розміщення дерев. Густота деревостанів варіює від 1,5 до 17 тис. шт·га-1 залежно від мікрорельєфу. Переважна кількість дерев сконцентрована біогрупами в пониженнях, борознах. Визначено, що 14-річні зімкнені самосійні ліси ростуть за І–ІІ класами бонітету та мають більші на 20–40 % запаси порівняно із повними сосновими деревостанами природного походження. Хід росту за висотою лісових культур і природного поновлення на зрубах РГК та самосійних молодняків близькі за інтенсивністю та структурою. В усіх випадках молодняки перегущені, сильно диференційовані за ростом (класами бонітету) і потребують проведення рубок догляду.