Сучасні ризики збереження природо-заповідного фонду на шляху до вступу України в Європейський Союз - Skolskyi, I. M.; Karabchuk, D. Yu. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Під час процесу інтеграції України до Європейського Союзу існують певні загрози для природо-заповідного фонду країни. Зокрема: потенційне підвищення антропогенного впливу через розвиток економіки; недостатнє фінансування для ефективної охорони та управління заповідними зонами, навіть незважаючи на можливість залучення коштів від ЄС; небезпека нелегальної забудови й нераціональної експлуатації територій, що входять до складу природо-заповідного фонду, внаслідок прогалин в законодавстві та контролю; проблеми, пов'язані з гармонізацією та приведенням у відповідність українського природоохоронного права до стандартів Євросоюзу. Україна потребує посилення природоохоронних зусиль, дієвого застосування наявних фондів ЄС для досягнення більш високих стандартів охорони природи.