Екологічні закономірності формування ялицево-букових лісів Покутських Карпат і проблеми їх відтворення - Plichtyak, P. P. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
На основі аналізу еколого-лісівничих особливостей формування і просторового поширення ялицево-букових лісів низькогір’я Покутських Карпат створено їх своєрідний екологічний паспорт. Встановлено, що це природні мішані ліси Покутських Карпат, які формуються на північно-східних і північно-західних схилах крутизною до 25 градусів. Вони  приурочені до умов низькогір’я, формуються на середньопотужних буроземних грунтах переважно на висоті 501-600 м.н.р.м.