Санітарний стан та проблеми збереження букових пралісів НПП "Вижницький" - Kulbanska, I. M.; Shvets, M. V. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Проведення санітарного моніторингу сучасного стану букових пралісів НПП «Вижницький» та виокремлення проблеми їхнього збереження набуває особливої актуальності завдяки тому, що досліджувані праліси є унікальною культурною спадщиною і відіграють особливу роль для Карпатського регіону та України загалом, тому суворо охороняються на територіях природно-заповідного фонду, виконуючи еколого-освітні та науково-пізнавальні функції. В ході проведення досліджень використовувались класичні і сучасні методи лісівничих досліджень, а також специфічні методи фітосанітарного моніторингу і порівняльної екології. Встановлено, що масив букових пралісів НПП «Вижницький» відзначається неабияким різноманіттям макро- і мікроміцетів. На стовбурах та біля пнів Fagus sylvatica ідентифіковані плодові тіла афілофороїдних базидіоміцетів, ксилофільних аскоміцетів, а також наслідки шкодочинного впливу фітопаразитичного гриба Nectria ditissima. Відмічені сукупні прояви патологій інфекційного та неінфекційного характеру. Враховуючи роль та значення букових пралісів НПП «Вижницький» необхідне  всебічне дослідження пралісових систем метою збереження цих унікальних багатств.