Дендрохроноіндикаційний моніторинг і патогенез сосни звичайної Поліського природного заповідника в контексті кліматичних змін - Levchenko, V. B.; Ivaniuk, I. D.; Fuchylo, Ya. D.; Makarchuk, Ya. I. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Викладено результати багаторічних досліджень патологічного стану сосни звичайної в умовах природоохоронних науково-дослідних відділень Поліського природного заповідника з використанням деривинно-кільцевих хронологій. Інновація досліджень полягає в проведенні лісопатологічної експертизи пристигаючих, стиглих та перестійних соснових деревостанів з використаннями методу хронологічної індикації деревинних кернів сосни звичайної, а також формуванні перспективного прогнозу імунологічної стійкості соснових деревостанів до хвороб та шкідників в умовах об’єктів природозаповідного фонду. Проаналізовано результати дендроіндикаційної реконструкції приростів сосни звичайної на здорових та уражених збудниками кореневої, соснової губки соснових деревостанах. Наведено результати поточного річного радіального приросту в розрізі пробних та контрольних площ сосни звичайної з різним ступенем патогенезу.