Природні умови та екологічний стан лісів південно-східного регіону України в контексті зміни клімату та агресії Росії - Lesnik, Viktor; Vasilieva, Tetiana; Koniakin, Serhii (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Південно-Східний регіон України, зокрема Донецька, частково Запорізька та Луганська області, характеризується високою концентрацією промислових підприємств, що значно впливає на екологічний стан. В умовах воєнних дій регіон зазнає додаткових екологічних збитків, зокрема пошкоджень лісових екосистем і заповідних територій. Ліси, які можуть покращити екологічні умови, страждають від пожеж, несанкціонованих рубок та забудови. У регіоні спостерігається низька лісистість (3,7-12 %), що вимагає активних заходів з розширення площ лісонасаджень. Дослідження визначає особливості правового захисту лісів, джерела антропогенного впливу та пропонує рекомендації для підвищення ефективності штучного лісорозведення.