Growth and properties of common walnut (Juglans regia L.) wood in forest ecosystems - Mahuran, V. K.; Hryha, A. P. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2025)
Річні кільця приросту горіха є інформативним показником реакції дерев на зміну кліматичних умов і можуть використовуватися для оцінки динаміки продуктивності лісових екосистем. Природні горіхові ліси мають виняткове генетичне та екологічне значення, зосереджуючись у кількох світових центрах походження виду. Водночас кліматичні зміни становлять серйозну загрозу для росту та стабільності горіхових насаджень, що зумовлює актуальність дослідження їх приросту та чутливості до кліматичних факторів, зокрема в умовах України.