Характеристики інноваційної моделі сталого розвитку регіонів в умовах цифровізації - Hladchuk, O. Z. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
У статті досліджується інноваційна модель сталого розвитку регіонів в умовах цифровізації є однією з найбільш ефективних стратегій для забезпечення довготривалої економічної, соціальної та екологічної стабільності. В умовах швидкої трансформації суспільства під впливом цифрових технологій, важливо розуміти, які характеристики повинна мати така модель та як вони можуть бути застосовані на практиці. До основних характеристик інноваційної моделі сталого розвитку регіонів в умовах цифровізації віднесено: гнучкість та адаптивність; інтегративність; інклюзивність; орієнтація на екологічну сталість; інноваційний розвиток регіону. Основою інноваційної моделі є економічна стійкість, що досягається шляхом впровадження цифрових технологій. Використання блокчейну, великих даних, Інтернету речей (IoT) та автоматизації процесів може значно підвищити продуктивність місцевих підприємств. Цифровізація сприяє створенню нових бізнес-моделей і стартапів, що не лише підвищують економічний потенціал регіону, але й залучають додаткові інвестиції. Стійкий розвиток регіонів в умовах цифровізації залежить від того, наскільки точно та своєчасно будуть визначені й реалізовані його ключові характеристики. Основні рекомендації включають розвиток цифрової інфраструктури, підвищення рівня цифрової грамотності населення, підтримку інноваційного підприємництва та адаптацію поточних регуляторних та політичних рамок до нових цифрових реалій.