Сучасні еколого-економічні проблеми сталого ведення лісового господарства в умовах зміни клімату - Volkovska, Yu. I.; Dubovich, I. A. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Розглянуто основні еколого-економічні проблеми сталого ведення лісового господарства в умовах зміни клімату. Акцентовано увагу на впливі кліматичних змін на стійкість лісових екосистем, зокрема на зростання ризиків лісових пожеж, поширення шкідників і хвороб та деградацію ґрунтів. Окреслено проблеми, пов’язані з вирубкою лісів, що призводить до значних втрат біорізноманіття та здатності лісів поглинати вуглекислий газ, що підсилює парниковий ефект. Увага приділяється додатковим викликам для лісового господарства в Україні внаслідок воєнних дій, таких як знищення лісових угідь і замінування територій. Обґрунтовано необхідність стратегічного планування та впровадження адаптаційних заходів для зменшення негативних наслідків кліматичних змін.