ESG ризик-менеджмент у контексті розвитку сталого фінансування в банківській системі України - Solovii, I. P.; Panchyshyn, Ya. V. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Ідея сталого розвитку стала головною метою міжнародних та національних організацій, а також органів управління, що за останні роки проявилося в зростанні інтересу топ-менеджерів, інвесторів та політиків до даної теми, а також сформувало низку питань щодо формування планів на впровадження стратегічних та управлінських рішень щодо ризиків, пов’язаних з екологічними, соціальними та управлінськими аспектами бізнесу (ESG). Інвестори визнають, що компанії з високими показниками ESG часто є менш ризикованими та мають кращі позиції для довгострокового успіху. Споживачі ж віддають перевагу брендам, які відповідають їхнім цінностям. Компанії з сильними практиками ESG мають більше шансів залучити та утримати клієнтів, які надають пріоритет сталому розвитку та етичній поведінці. (Відомі бренди часто інформують про використання принципів ESG у виробництві, що є додатковим маркетинговим стимулом для вибору того чи іншого бренду). Банки на фоні зростання ролі ESG стараються зосередитись на напрямках відповідальніших бізнес-практик, зумовлених поєднанням тиску з боку регуляторних органів, інвесторів та споживачів стосовно даного напрямку. В свою чергу, банківська система впроваджує вимоги сталого розвитку як до внутрішнього менеджменту, так і до продуктів, що вони надають (кредитні продукти та інші). Інтегровані принципи ESG, не лише сприяють сталому майбутньому, але й покращують репутацію, залучають соціально відповідальних інвесторів та зменшують ризики, пов’язані з екологічними та соціальними питаннями. Банківська система співпрацює в напрямку розробки моделі оцінювання та звітності з міжнародними аудиторськими компаніями (E&Y, Deloitte, PwC та KPMG) щодо даного питання.