Моніторинг складних обчислювальних систем з використанням засобів штучного інтелекту - Zahvoyskyi, R. Yu.; Kazymyra, I. Ya. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Функціонування складних систем часто супроводжується виникненням збоїв, спричинених аномальною чи критичною поведінкою окремих компонентів. Актуальним завданням є моніторинг змін стану систем з метою вчасного виявлення нештатних ситуацій і запобігання збоям. Сучасні методи моніторингу часто не враховують динамічну природу складних обчислювальних систем і зазвичай ігнорують користувачів як активних учасників. Використання штучного інтелекту допомагає покращити процес моніторингу та зробити його ефективнішим. У даній роботі представлено підхід, що дозволяє фіксувати динаміку змін властивостей складних систем та виявляти аномалії, які можуть свідчити про наближення системних збоїв.