Типологічна структура захисних лісів Українських Карпат - Holubchak, O. I.; Hnatiuk, O. R.; Ivaniuk, A. P.; Hudyma, V. D. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Проаналізовано типологічну структуру захисних лісів Українських Карпат у межах їх підкатегорій та особливо захисних лісових ділянок (ОЗЛД). Встановлено, що загальна площа лісів, які виконують переважно захисні функції (захисні ліси та ОЗЛД) у гірських районах, становить 422,9 тис. га, або 41% від площі всіх гірських лісів. Зроблено порівняльну оцінку розподілу гірських захисних лісів за мегасхилами, підкатегоріями і лісовими формаціями. Узагальнено особливості функціональної ролі гірських захисних лісів.