Глобальні проблеми впровадження інструментів стійкого розвитку у сфері туризму та рекреації - Karmanskyi, A. K. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Туризм, як одна з найдинамічніших галузей світової економіки, має значний вплив на соціальну, економічну, а особливо на екологічну сфери та сильно залежить від навколишнього середовища. В свою чергу стійкий розвиток у сфері туризму та рекреації стає все більш актуальною темою в умовах глобальних змін клімату, соціальних трансформацій та екологічних викликів. З одного боку, туризм сприяє розвитку регіонів, створює мільйони робочих місць та сприяє культурному обміну. З іншого боку, невпинне зростання туристичних потоків призводить до низки проблем, пов’язаних зі збереженням навколишнього середовища, соціальної справедливості, культурної автентичності та негативного впливу на місцеві громади. Незважаючи на зростаючу свідомість щодо необхідності збереження навколишнього середовища та соціальної відповідальності, існують значні перешкоди, які ускладнюють процес впровадження інструментів сталого розвитку в туристичній галузі. У тезах буде розглянуто основні напрями глобальних проблем впровадження інструментів стійкого розвитку у сфері туризму та рекреації, оцінку негативних наслідків при відсутності прогресу реалізації процесів сталого розвитку та запропоновано шляхи вирішення цієї актуальної та складної проблеми.