Чинники погіршення стану дубових деревостанів за період 1994 – 2023 рр. - Ustckyy, I. M.; Zhadan, I. V. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Простежена динаміка часток площ дубових насаджень в Україні, всихання яких ініційовано різними чинниками за період 1994-2023рр. Відмічено що поширення хвороб збільшилось від 12% (1994р) до 71-81% (2021-2023рр). Вплив клімату на стан насаджень зменшився з 25% (1994р) до 0,9% (2023р). Вплив гідрологічних змін був очевидним в період 1994-2006рр – 15-22%. Пошкодження комахами з 3,7-3,2% (2009-2012р) поступово збільшилось до 23% (2023р.). Відмічено поступове нерівномірне зниження впливу стихійних чинників з 2003р (23%) по 2023рр (1,4%). Вплив інших факторів був незначним. Обернені зв’язки між впливом кліматичних та гідрологічних чинників з впливом хвороб (r0,01= -0,75 та r0,01= -0,72) пояснюється поступовим їх поширенням в ослаблених кліматичними та гідрологічними змінами деревостанах.