Показники росту та приживлюваності лісових культур сосни звичайної, створених сіянцями із закритою і відкритою кореневою системою, у Харківській області - RumіantsevM. Н.; Danylenko, O. M.; Yushchyk, V. S. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Наведено показники росту та приживлюваності трирічних лісових культур сосни звичайної, створених різними видами садивного матеріалу у Липецькому лісництві ДП «Харківська ЛНДС». Відмічено достовірне переважання за показниками росту культур, створених сіянцями із закритою кореневою системою, у порівнянні з культурами, створеними сіянцями із відкритою кореневою системою, зокрема за висотою – на 28 %, приростом у висотою висоту – на 21 % і діаметром кореневої шийки – на 16 %. Також культури, створені сіянцями із закритою кореневою системою, у порівнянні з культурами, створеними сіянцями із відкритою кореневою системою, характеризувалися вищою приживлюваністю – 85 проти 80 %.