Reproduction of beech stands in the forest fund of communal forestry enterprises of Ternopil region - Khomiuk, P. G.; Zayachuk, V. Ya.; Senyk, V. Ya.; Savchyn, V. M. (Forestry Education and Science: Current Challenges and Development Prospects, 2024)
Букові деревостани комунальних лісогосподарських підприємств Тернопільської області зростають на межі свого природного ареалу і, переважно, представлені похідними деревостанами у свіжих грабових дібровах та вологих грабово-букових дібровах, які утворилися внаслідок всихання головної породи. Площа свіжих та вологих грабових бучин, де бук лісовий виступає головною господарською породою, є незначною. У віці 105 років в грудових лісорослинних умовах бук лісовий формує модальні деревостани з такими середніми таксаційними ознаками: склад: 10Бкл+Яс, Гз, середній діаметр – 50 см, середня висота – 32 м, відносна повнота – 0,6, запас – 380 м. куб/га, кількість ділових стовбурів – 52 %. У таких деревостанах також відмічено задовільне природне поновлення головної породи. У похідних букових деревостанах рекомендується проведення рубок переформування з метою відтворення корінних грабово-букових насаджень складної вертикальної будови, які в оптимальних для себе лісорослинних умовах здатні формувати біологічно стійкі насадження. Для цього необхідно вилучати з насадження старовікові і крупномірні екземпляри бука лісового з широкою кроною для сприяння росту природного поновлення. Такий підхід забезпечить утворення куртин із буковим підростом, а згодом – різновікового букового деревостану в умовах свіжої та вологої грабової бучини. У свіжих та вологих грабово-букових судібровах, які не є характерними для лісового фонду Західного Поділля, а бук лісовий відзначається меншою продуктивністю та біологічною стійкістю, шляхом проведення рубок переформування, доцільно забезпечити участь у першому ярусі дуба звичайного і бука лісового, а другому – граба звичайного. Проведення запропонованих господарських заходів дасть змогу отримати в майбутньому корінні, різновікові та біологічно стійкі грабово-букові та грабово-дубово-букові деревостани.