Розробка концепції інтелектуального асистента для тестування програмного забезпечення на основі мовної моделі GPT - Блистів, Олег; Карашецький, Володимир (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
Розглянуто сучасні можливості застосування великих мовних моделей, зокрема GPT, у процесі тестування програмного забезпечення. Проаналізовано функціональність чотирьох популярних інструментів, що вже використовують елементи штучного інтелекту: Testim, Mabl, Functionize та Qase. Розглянуто обмеження у їхній функціональності. Запропоновано концепцію інтелектуального асистента для тестувальників ПЗ з інтеграцією мовної моделі GPT, яка охоплює аналіз вимог, генерацію тест-кейсів, інтерпретацію результатів тестування, автоматичне створення звітів і аналіз логів помилок та має на меті підвищити ефективність тестування, зменшити вплив людського чинника та автоматизувати рутинні процеси, що є актуальним у контексті сучасної практики розробки програмного забезпечення.