Багатосферний аналіз позитивних і негативних впливів штучного інтелекту - Грімнак, Андрій (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
Здійснено аналіз подвійної природи штучного інтелекту (ШІ), генеративного ШІ (GenAI) та великих мовних моделей (LLM). Були досліджені як позитивні впливи в різних галузях, таких як охорона здоров’я, освіта і наука, так і негативні наслідки, як витіснення робочих місць та значні екологічні витрати, пов’язані зі споживанням електроенергії та води датацентрами. Було зроблено висновок про двоїсту природу ШІ, кінцевий вплив якої буде визначатись людським вибором.