Комплексне використання штучного інтелекту для автоматизації створення та перевірки кросвордів - Янчишин, Роман; Шиманський, Володимир (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
У статті представлено підхід до комплексного використання засобів штучного інтелекту (ШІ) для автоматизації процесів створення, перевірки та оцінки кросвордів. Розглянуто основні етапи роботи – підбір слів за шаблоном, генерацію підказок і перевірку лінгвістичної відповідності. Проведено аналіз ефективності класичних алгоритмів та сучасних підходів із використанням мовної моделі OpenAI GPT-4o-mini через API-інтерфейс. На прикладі гри Crosswordium показано, що ШІ значно прискорює підготовку кросвордів, особливо на етапах створення підказок і перевірки контенту, тоді як підбір слів потребує комбінованих рішень через складність шаблонних колізій.