Моделювання процесу сушіння з використанням фізично-обґрунтованих нейронних мереж - Капран, Ігор (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
У роботі представлено підхід фізично-інформованого машинного навчання (PIML) для моделювання масоперенесення під час сушіння. Запропонована модель поєднує глибокі нейронні мережі з фізичними рівняннями, зокрема другим законом дифузії Фіка та граничними умовами, що дозволяє під вищити точність прогнозування навіть за обмеженої кількості даних.