Моделі топології і динаміки поширення фейкових повідомлень в соціальних мережах - Смірнов, Тарас; Шабатура, Юрій (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
Розглянуто поширення неправдивої інформації (фейкових повідомлень) у соціальних мережах. Запропоновано підхід до моделювання поширення інформації на основі топологічних моделей соціальних графів і динамічних процесів (зараження–поширення–усунення). Проведено порівняльний аналіз різних структур мереж (регулярної, випадкової, масштабу «світ-маленької» та реальних даних соцмереж) і оцінено вплив ключових параметрів (рівень активності, ступінь зв’язності, ймовірність передавання, швидкість «видалення» або «спростування»). Отримані результати демонструють, що тонка зміна топологічних характеристик (наприклад, гамма-розподіл степенів, кластеризація) значно впливає на темпи і розміри поширення фейків. Практичне значення полягає у тому, що моделі можуть допомогти в оцінці ризиків інформаційних кампаній та розробці стратегій протидії.