Розробка алгоритмів для визначення місцезнаходження сенсорів в бездротових сенсорних мережах - Семенюк , О. М. (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2023)
З кожним днем, збільшується увага, що приділяється розвитку бездротових сенсорних мереж (БСМ). БСМ представляє собою розподілену та самоорганізовану мережу, в якій датчики та виконавчі пристрої з’єднані радіоканалом. Всі сенсорні вузли об’єднуються в єдину бездротову мережу і можуть обмінюватися інформацією. Ці сенсори відомі своєю здатністю реєструвати необхідні дані та передавати їх до центральної бази даних. У бездротових сенсорних мережах використовуються дві типові плати як вузлові компоненти. Перша плата містить різноманітні датчики, такі як температурний, вологості, барометричного тиску та інфрачервоний. Друга плата включає в себе мікропроцесор, оперативну та флеш-пам’ять для зберігання програм та даних, джерело живлення, радіопередавач і радіоприймач. За допомогою цих мереж можна вирішувати широкий спектр завдань, таких як контроль за станом навколишнього середовища, управління електропостачанням (в будинках, на вулицях та дорогах) та інші.