Використання методів NLP для розширеного пошуку та аналізу текстових даних у спортивних інформаційних системах - Бабій, Христина; Процик, Юрій (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
Досліджено ефективність великих мовних моделей (LLMs) для задачі Text-to-SQL на прикладі україномовних запитів у спортивній інформаційній системі. Проведено порівняльний аналіз шести моделей із використанням стратегії Few-shot Prompting за точністю, повнотою, часом виконання та обчислювальною вартістю генерації SQL-запитів. Результати показали, що GPT-4.1 досягає найвищої повноти (0.95), тоді як Gemini 2.0 Flash є найбільшекономічним рішенням для практичного застосування.