Децентралізована система виконання великих мовних моделей штучного інтелекту у гетерогенному обчислювальному середовищі - Карпинець, Ілля; Цимбалюк, Ігор (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
В роботі досліджується застосування сучасних моделей ШІ у середовищі, де користувачі з потужними пристроями отримують винагороду за надання ресурсів тим, хто потребує доступу до моделей без достатньої потужності. Поширення моделей підвищує попит на ресурси, централізовані дата-центри створюють проблеми централізації, втрати приватності, доступу компаній до даних і бар’єрів доступності. Децентралізована система розподілених вузлів виконує запити, вимагаючи маршрутизації завдань до вузлів та захисту приватності без прив’язки транзакцій до ідентифікаторів.