Розпізнавання і класифікація рослин за допомогою згорткових нейронних мереж - Свистун, Богдан; Дендюк, Михайло (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
В даній роботі розроблено інформаційну систему для класифікації та розпізнавання бур’янів за допомогою згорткових нейронних мереж. Проведено огляд сучасних підходів та аналіз існуючих систем у галузі розпізнавання рослин. Визначено математичну модель системи та реалізовано алгоритми з використанням методів глибокого навчання для розпізнавання зображень. Проведено тестування та оцінку ефективності розробленої моделі, що показали її високу точність. Запропоновані результати сприяють автоматизації процесів у сільському господарстві та підвищенню ефективності боротьби з бур’янами.