Інфраструктура як код (iac) та ci/cd для хмарних сервісів на базі Azure та Kubernetes - Кирьяков, Дмитро; Борецька, Ірина; Сторожук, Олександр (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
У публікації розглянуто практичне застосування підходу Infrastructure as Code (IaC) та практик CI/CD для автоматизованого розгортання контейнерних сервісів у Microsoft Azure. Запропоновано шаблон рішення, який поєднує модульну структуру Terraform, конвеєри Azure DevOps для безперервної інтеграції та розгортання в Azure Kubernetes Service (AKS), а також стек спостережуваності Prometheus / Grafana / Loki. Показано, що використання IaC скорочує час початкового розгортання інфраструктури та зменшує вплив людського фактора, а впровадження DevOps‑метрик (Lead Time, Deployment Frequency, MTTR) дає змогу кількісно оцінювати ефективність процесу постачання змін. Отримані результати демонструють підвищення відтворюваності середовищ і прозорості експлуатації хмарних сервісів.