Програмно-алгоритмічне забезпечення моделювання поширення лісових пожеж - Чудак, Максим; Сало, Микола; Яркун, Володимир; Опришко, Мар’ян (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
У роботі представлено математичну модель поширення лісових пожеж, розроблену на основі диференціальних рівнянь у частинних похідних. Модель враховує основні фізичні фактори, що впливають на динаміку пожежі, такі як вологість середовища, кількість палива, вплив вітру та теплопередача. Алгоритм моделювання реалізовано методом скінченних різниць. Для реалізації моделі використано сучасні наукові бібліотеки Python, зокрема NumPy, Matplotlib, Plotly, а також інтерактивні віджети ipywidgets. Отримані результати дозволяють аналізувати поширення лісових пожеж залежно від заданих параметрів, таких як коефіцієнт дифузії, швидкість вітру та рівень вологості. Інтерактивний інтерфейс забезпечує гнучкість налаштування моделі та відо браження результатів у вигляді двовимірних зрізів і тривимірних графіків.