Метод структурної нормалізації мікросервісної архітектури інформаційних систем - Шестакович, Маркіян; Шабатура, Юрій (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
Запропоновано метод структурної нормалізації мікросервісної архітектури після автоматизованої декомпозиції моноліту. Підхід виявляє й ізолює міжкластерні залежності: будує граф викликів/ресурсів, обчислює метрику впливу для кожної залежності та ітеративно застосовує дві стратегії – винесення спільних компонентів у сервіс з формалізованим API або контрольоване дублювання логіки в доменах найбільшого використання. Експеримент на застосунку з 86 модулів: зовнішні залежності − 41%, когезія кластерів з 0,64 до 0,79, порівняно з вихідним станом.