Генерація адаптивних діалогів NPC з використанням штучного інтелекту в інтерактивній детективній грі на платформі Unity - Марущак, Сергій; Сторожук, Олександр; Флуд, Любомир; Романко, Ростислав (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
Описано загальні характеристики та проблеми побудови інтерактивних діалогів у відеоіграх. Запропоновано підхід до генерації адаптивних діалогів з використанням мовних моделей ШІ для покращення реалістичності комунікації між гравцем і NPC. Формалізовано модель діалогу як залежність між станом гравця, характеристиками NPC та контекстом спілкування. Розглянуто механізм оцінки релевантності реплік і роль prompt engineering у формуванні природних відповідей. Досліджено перспективи застосування мовних моделей. Результати можуть бути використані для розробки ігор із динамічними сценаріями та глибшою взаємодією між гравцем і персонажами.