Віртуальна клавіатура, керована оком, для людей з обмеженими фізичними можливостями - Щербань, Олег; Яцишин, Світлана (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2026)
Здійснено опис можливостей використання технологій відстеження руху очей (eye-tracking) для створення віртуальної клавіатури, призначеної для людей з обмеженими фізичними можливостями. Розроблено прототип програмного забезпечення, який перетворює координати погляду у вибір клавіш на екрані з використанням алгоритмів фільтрації та механізму dwell time. Проведено аналіз існуючих рішень, окреслено їхні переваги та недоліки, а також обґрунтовано актуальність створення доступного й локалізованого інструменту, що не потребує спеціалізованого обладнання.