Інтелектуальна система класифікації аудісигналів засобами машинного навчання - Юнко, Андрій; Пірко, Ігор (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2023)
У роботі проведено дослідження методів та підходів для аудіоаналізу. Розглянуто форми представлення аудіосигналу щодо його перетворення перед проведенням аналізу. Проаналізовано можливість виділення ознак з аудіосигналу у часовій та частотній областях. Наведено приклади найчастіше використовуваних та найбільш інформативних ознак. Описано способи обчислення, представлений їхній зовнішній вигляд у вигляді графіків.