Нейромережевий метод чисельного моделювання вологоперенесення у фрактальних середовищах - СамотійТ.C.; Соколовський, Я.І. (Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології, 2023)
Розглянуто математичну модель розподілу вологісних полів у капілярно-пористих матеріалах з фрактальною структурою. Для опису моделі використано диференціальні рівняння у частинних похідних з дробовим порядком похідних. Чисельні розв’язки задачі були отримані за допомогою нейромережевого методу для різних значень дробових похідних. Виконано порівняння між числовими результатами, отриманими за допомогою прогнозування фрактальної мережі, та результатами, отриманими за допомогою чисельного методу скінченних різниць.